Snem každého sportovce je nominovat se na olympiádu. Je to vždy dlouhá a trnitá cesta plná zklamání i neúspěchů a jen málo komu se to splní.

Děti mají také svou olympiádu, která je sice menšího formátu než ta světová, ale i tak je to akce, která si nezadá s žádnou jinou sportovní událostí. Její součástí je velkolepé slavnostní zahájení, zapálení olympijského ohně, živé přenosy do České televize, představení zástupců jednotlivých krajů, a hlavně týmová atmosféra, která je vidět na každém kroku.

Olympiáda dětí a mládeže, jak se oficiálně akce nazývá, je soutěž krajů České republiky. Koná se každé dva roky a střídá se se zimní. Letos jsme zavítali do Jihočeského kraje, kde se závodilo celkem ve 20 sportech a na jednotlivých sportovištích se vystřídalo téměř 4 000 mladých sportovců.

V kanoistice mohli za kraj soutěžit vždy dva závodníci v každé kategorii, takže celkem 8 zástupců (žáci a žákyně mladší a žáci a žákyně starší).

Nominace za Jihomoravský kraj probíhala letos na jaře na jednotlivých závodech ČSK a účast si tak vyjeli:

Terezie Fuchsová (VSK Dolní Kounice)

Nela Lovecká (SK Veselí)

Filip Šamánek (KK Brno)

Lukáš Nekuda (KK Brno)

Klára Šamánková (KK Brno)

Klára Nekudová (KK Brno

Matěj Tobiáš (KK Brno)

Jiří Machain (KK Brno)

 

Závody v kanoistice probíhaly v areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném, kde to všichni závodníci dobře znají. Třídenní program byl opravdu nabitý, protože se soutěžilo v několika disciplínách. První závodní den se konal klasický slalom, druhý den slalom družstev a kajak kross, třetí den sprint, sprint družstev a C2 MIX kross.

Na všech závodnících byla znát nervozita z velkého závodu a mnozí se tak nevyvarovali zbytečných a velkých chyb třeba v podobě minutí brány. Ve slalomu medailové umístění JMK zachránila Klárka Šamánková, která v kategorii K1 i C1 obsadila bronzovou příčku. Nejlépe z kluků se umístil Filip, a to na pátém místě na C1. Ve slalomu družstev holky ve složení Klárka-Klárka-Nela obsadili neoblíbenou čtvrtou pozici.

Kategorie kajak kross byla pro všechny velkou neznámou. Do této disciplíny se však probojovaly pouze holky, protože klukům se nevydařil úvodní den na kajaku, který byl součástí kvalifikace právě na zmiňovaný kajak kross. Jako největší bojovnice se ukázaly Klárky. Bylo potřeba rychle naskočit do packraftu, během cesty nasadit popruhy, odstrčit soupeřky a poté správně taktizovat při průjezdech bran. Klárka Šamánková postupovala v jednotlivých rozjížďkách stále dál a ve výsledku brala stříbrnou medaili. Klárka Nekudová po velkém souboji obsadila páté místo.

Třetí den byl posledním dnem olympiády, kdy bylo možné získat nějaký cenný kov. Dosud se žádné velké medailové žně nekonaly, záchranou byla jen Klárka se třemi medailemi na krku. Zvláště kluci si toho byli vědomi, že dosud nepředvedli to, co mají natrénováno. A zřejmě proto se do toho všichni opřeli. Ve sprintu a sprintu družstev Jihomoravský kraj zářil. Klárka Nekudová vyhrála na singlu, hned za ní na druhém místě skončila Klárka Šamánková. Na kajaku se holky vystřídaly a sestoupili o stupínek níže. Šamánková druhá a Nekudová třetí. Ve velké konkurenci žaček starších se prosadila Terka, která brala bronz a Nela páté místo. U kluků se slavilo také. Matěj skončil na singlu druhý a Filip na kajaku třetí.

Sprint družstev holky (Klárka Š., Nela, Terka) vyhrály a kluci (Filip, Lukáš, Matěj) brali stříbro.

Poslední kategorie, kde se dalo bojovat byla „baraka kross“. Tuto disciplínu překvapivě Filip s Terkou vyhráli a Klárka N. s Jirkou skončili druzí.

Ve výsledku si každý odvezl alespoň jednu medaili. Celkem jich jihomoravští kanoisti vybojovali 14.

Velkou měrou tak přispěli k závěrečnému hodnocení, kde JMK v součtu za všechny sporty obsadil druhé místo.

Všem sportovcům děkujeme za reprezentaci a doufáme, že si olympiádu užili jak se patří.

Video na: https://czechteam.fameplay.tv/kanoistikazaznamy