Mistrovství České republiky žáků a dorostenců ve sjezdu se konalo ve Dvoře Králové nad Labem. Trať pro nás byla velkou neznámou, protože jsme zde nikdo ještě nezávodili. A i když jsme v pátek přijeli ve večerních hodinách, šlo se na trénink seznámit s místním vodním terénem. Řeka zde tvoří velké množství zatáček, ve kterých až na výjimky nejsou mělčiny a umožňuje tak projíždění vnitřními oblouky. Pro zpestření jsou na začátku dva ostrůvky a před cílem zkratka v podobě tunelu z větví.

Závody byly rozděleny do několika částí. V sobotu se konalo MČR dorostenců a dorosteneckých družstev, v neděli pak MČR žáků a žákovských družstev.

V individuálním závodě je každý závodník zařazen do své věkové kategorie. U družstev (neboli hlídek) to může být jinak. Rozhodující je věk nejstaršího závodníka tříčlenného družstva. A také pokud je družstvo smíšené (kluci x holky) závodí vždy mezi kluky. Tím se může stát, že holky závodí s kluky, žáci s dorostenci. Proto volba obsazení jednotlivých hlídek je dána výkoností závodníků a také odhadem potenciálních šancí na lepší umístění. Různým kombinováním jsme tak vytvořili celkem pět družstev, které bojovaly o stupně nejvyšší.

V sobotu, která patřila dorostencům, se nejlépe dařilo Sandře, která si na kajaku dojela pro třetí a na singlu pro druhé místo a do Brna si tak přiváží titul vicemistryně. Stejný titul přidaly holky (Sandra, Klárka a Kiki) v závodě družstev.  

Nedělní den patřil žákům a naše dvě kombinované hlídky si vyjely první místo, tedy Mistrovské tituly. Na kajaku Klárka-Klárka-Jirka, na singlu Klárka-Klárka-Matěj. Své kvality žáci potvrdili i v individuálním závodě, kde Klárka Šamánková stanula na stupni nejvyšším a Klárka Nekudová a Matěj Tobiáš brali stříbro. Bylo vidět, že pro Matěje to bylo zklamání, protože po sobotní výhře si dělal naděje i na individuální zlato z MČR.

Všichni naši závodníci předvedli skvělé výkony. Za zmínku ještě stojí sobotní vítězství Klárky Nekudové a páté místo žákovského družstva Filip – Lukáš – Matěj Tobiáš.

A kdo si myslí že, sportovci, kteří mají několik jízd denně, mají vody plné zuby, tak se plete…