Minulý víkend proběhl veřejný závod ve slalomu na řece Ostravici v samotném centru Ostravy. Byl určen pro všechny věkové skupiny, protože vodní terén je nenáročný a vhodný i pro úplné začátečníky. Naši závodníci si z Moravskoslezské metropole odvezli hned několik cenných kovů.

Následující víkend měl pokračovat dalšími slalomy, tentokrát v Kroměříži. Z organizačních důvodů však byly závody zrušeny, a tak jsme uspořádali dvoudenní soustředění na kanále v Brandýse nad Labem.

Toto místo bylo zvoleno hned z několika důvodů. Jedním z nich byl, že zde bude dostatek prostoru pro trénink a budeme tu sami, což bylo pravdou jen částečně. Důležitějším faktorem ale bylo to, že zde žáci mají koncem léta ČP a MČR. Tím, že kanál je poměrně úzký s malou hloubkou vody, je také snazší pro případnou záchranu opuštěné lodě.

Různou kombinací branek jsme byli schopni postavit různě obtížné tréninkové tratě. Ty byly většinou zaměřeny na nácvik konkrétního způsobu průjezdu. Volili jsme především to, co závodníkům jde nejméně a to, co na rovné vodě nenatrénují. Jednalo se zejména o přesazené povodné branky v proudu a ve vracáku, protivodné branky na odhoz, přetočení na vlně, aj.

Stačilo jedno takové soustředění, které obsahovalo 4 tréninkové jednotky s možností dalšího volného ježdění a na všech byl vidět velký posun.

Vždy, když se vracíme z takové akce, tak si posteskneme, jak nám takový kanál v Brně chybí. Jak by děti, které by tak mohly v týdnu jezdit na proudící vodě, byly o kus dál a nemusely se kvůli tomu trmácet přes půl republiky.

Přitom i přes tuto velkou nevýhodu jsou pořád naši závodníci schopni konkurovat ostatním soupeřům, kteří mají divokou vodu před loděnicí.