Každý rok jsou závody na Lipně (správně pod Lipenskou přehradou) spojeny s blížícím se koncem prázdnin. Vždy zde dochází ke kombinaci a souběhu různých závodů. Na poměrně krátkém úseku tak vidíme slalomáře, sjezdaře, raftaře i plastové lodě. Do toho nezávodní vodácká veřejnost, která si chce „vodácký svátek“ taky užít.

Letošní Lipno však ovlivnily dvě základní změny. Jedna z nich byla, že Český pohár ve sjezdu byl zároveň Světovým pohárem. Mohli jsme tak vidět sjezdaře z různých zemí, z nichž většina zde byla vůbec poprvé. V sobotu i v neděli se jela stejná trať – klasický dlouhý sjezd přes „rybníky“ po Papírnu.

Druhou změnou bylo konání Mistrovství Evropy v raftingu. Evropští raftaři však většinou Lipno znají, protože je zde každoročně potkáváme.

Oči veřejnosti se ale nejvíce upínaly k horní části trati, kde se konalo MČR ve slalomu. Živý televizní přenos, výborný komentář a skvělá atmosféra tak zajišťují parádní podívanou.

 

Náš oddíl vyslal na Lipno dvě skupiny. První skupina sjezdová – závodní (Adam, Božka, Zuzka, Ondra a Sandra), druhá skupina slalomová – nezávodní (David, Viktor, Filip a Klára).

Naši sjezdaři ukázali, že ke světové špičce rozhodně patří. Nejvíce se dařilo Zuzce s Božkou, které z divokých peřejí vylovili stříbro a bronz.

Slalomová skupina jela sbírat cenné zkušenosti a „osahat“ si mezi vodáky známá místa jako Železňák a Papírnu. Příští rok se tak budou moci naplno zařadit mezi sjezdaře, pro které je Lipno velice náročnou a obtížnou tratí.