Veleúspěšný závěr mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let ve sjezdu na divoké vodě za sebou mají Zuzka s Marií. Marie se stala mistryní světa na singlu a vicemistryní na kajaku a Zuzka vybojovala svou první velkou světovou medaili. V odpoledním závodě hlídek holky vybojovaly zlato v kategorii singlířek a Marie přidala ještě jedno zlato mezi kajakářkami.

Dvě individuální medaile z Labe vylovila úřadující mistryně světa ve sprintu, Marie Němcová. Nejprve získala stříbro na kajaku a následně přidala zlato na singlu – byť sebe i fanoušky pořádně napnula poté, co se v cíli převrátila, a netušila, zda před fotobuňkou, nebo až za ní. „Vůbec jsem si nebyla jistá. Myslela jsem, že vyplavu, ale zvedla jsem to. A když jsem uviděla na výsledkové tabuli jedničku, měla jsem hroznou radost,“ uvedla Němcová. „Konečně se mi letos podařilo zvítězit na C1. A co se týká kajaku, je jasné, že když to není do třetice jednička, tak to maličko zamrzí, ale udělala jsem poměrně velkou chybu, takže se stříbrem musím být určitě spokojená.“

Svou první velkou medaili na světové akci vybojovala v závodě singlířek Zuzana Dziadková. „Neskutečně si to užívám, je to něco neuvěřitelného. Doufala jsem, že by to mohlo klapnout, protože už od mistrovství Evropy se mi celkem dařilo a věděla jsem, že pokud tu zajedu dobrou jízdu, tak by se to mohlo na medaili stačit, a nakonec se to povedlo,“ radovala se brněnská rodačka.

Speciálním hostem v Roudnici nad Labem byl prezident České republiky Petr Pavel, který přijel mladé reprezentanty na světovém šampionátu podpořit a osobně poblahopřál medailistům. Nad rámec toho absolvoval jízdu v roudnickém kanálu na deblkajaku s šestinásobným mistrem světa Tomášem Slovákem.

 

Pro Kanoe.cz napsala Anna Hrbáčková, kráceno