Na první sprintové závody sezóny nás přivítal kanál v Roudnici nad Labem. Kromě nominací na každý letošní mezinárodní závod byl víkend ozvláštněný tím, že byl prodloužen až do pondělí. Využilo se totiž státního svátku a my jsme tak závodili tři dny po sobě.

 

Právě roudnický kanál letos bude hostit opravdu ohromné množství sportovců. 5.-8. července se sem totiž sjedou junioři a závodníci do 23 let z celého světa, aby zde mohli bojovat o světové tituly. Nutno podotknout, že mistrovství světa v těchto věkových kategoriích se bude konat po celých čtyřech letech. Tento týden proto sloužil také pro mezinárodní tréninky a tuto možnost využilo spoustu italských závodníků, a i několik německých. Ti se navíc mohli zúčastnit závodů a porovnat tak síly s českou špičkou.

 

Zatímco na Čeňkárně nás trápil nedostatek vody, v Roudnici to byl její nadbytek. Od jarních dešťů byl totiž kanál zatopen až do půlky předzávodního týdne. Hlavně spodní část, která zpravidla bývala na sjezdové lodi záludná, vypadala, že letos nikoho moc nepotrápí. Každým dnem, tréninkem i jízdou se ale voda měnila a pomalu ale jistě se trať dostávala zpět do normálu. 

 

V sobotu se začalo závodem v dlouhém sjezdu. Ten se sice normálně v Roudnici nejezdí, ale právě kvůli pořádání MS si jeho pořadatelé potřebovali vyzkoušet jeho organizaci. Startovalo se v Kyškovicích, což je necelé čtyři kilometry nad kanálem. Bohužel necelé čtyři kilometry pádlování na klidné vodě, zakončené právě kanálem, takže byl závod velice náročný. Jednalo se o veřejný závod, ale junioři tu měli první nominační závod do reprezentace. Sáňa brala mezi juniorkami 5. místo na kajaku, stejně jako na singlu. 

 

V neděli už na nás čekal první sprintový závod. Oproti sprintům, na které jsme v Roudnici zvyklí, se ten letošní dost prodloužil. A to o zhruba 7 metrů na startu a 15 v cíli. Cílová rovinka je ještě stále oproti normálu trošku jiná; tvoří se zde hodně bubláků, které umí po dlouhém sprintu ještě dost potrápit. Navíc na ně ještě navazuje již zmíněných cca 15 metrů, kde musí člověk sebrat poslední síly a ještě se pokusit zrychlit. 

 

Stejně závodní trať vypadala i v pondělí a stejně také bude vypadat na mistroství světa v červenci. Letos byla Roudnice závodem, který rozhodne o zbytku celé sezóny. Jela se zde totiž nominace na úplně každý mezinárodní závod. Kromě juniorů už mají všichni nominaci uzavřenou a my tak můžeme říct, že letos se do reprezentace opět probojovali tři naši sportovci a to Zuzka, Božka a Adam. Složení juniorské reprezentace budeme vědět v půlce června, po posledním nominačním závodě ve Strakonicích, kde bude o svoje místo bojovat Sáňa.

 

Mladí jeli hlavně na zkušenou a úspěchy pro ně byly jízdy bez plaveb a hodin. V sobotu startovali po MČR dorostu také v závodě hlídek, které pokračovaly také v pondělí v dospělé kategorii. Odtud si holky vyjely bronz na kajaku a stříbro na singlu. V individuálním závodě se nejvíc dařilo Božce, která vyhrála MČR dospělých na kajaku i na singlu. Zuzka brala na singlu stříbro.

 

Kompletní výsledky ze závodů zde: https://live.results.cz